Dit betekent Prinsjesdag 2024 voor jou als student!

18 september 2024 Leestijd: 4 minuten

Het is zover, Prinsjesdag 2024 is een feit! Geen zorgen, we gaan het niet hebben over de extravagante hoeden of de gouden koets, maar wél over wat het kabinet voor jou als student in petto heeft. Dit jaar is extra bijzonder: het is namelijk de eerste keer dat het nieuwe kabinet-Schoof de cijfers presenteert en de koning een Troonrede leest die niet door Rutte geschreven is. De updates van dit jaar? Je basisbeurs blijft (yes!), maar die extra centen zijn helaas weg. Ook is er nieuws over de langstudeerboete, de koopkracht van studenten en wat je straks neerlegt voor een festivalkaartje. Benieuwd wat dit voor jou als student betekent? Lees snel verder! 

SUSA Fotografie2024 54

Basisbeurs blijft, maar minder centen dan vorig jaar

Goed nieuws: je blijft je basisbeurs ook in 2024 ontvangen. Je krijgt als uitwonende student nog steeds 302,39 euro per maand. Maar... de extra koopkrachtmaatregel van 164,30 euro die je dit jaar een beetje ademruimte gaf, is helaas passé. Het resultaat? Minder knaken op je rekening, terwijl je kosten voor collegegeld, huur en boodschappen gewoon blijven stijgen. Dus die extraatjes? Tja, die kun je dit jaar helaas vergeten. 

Een boete voor studeren?! Ja echt!

Ja, je leest het goed: de langstudeerboete is terug van weggeweest en levert flink wat kopzorgen op! Kort door de bocht: blijf je langer plakken in je bachelor of master dan eigenlijk de bedoeling is? Dan mag je 3.000 euro extra aftikken! Het idee is dat je sneller klaar bent en met een vliegende start de arbeidsmarkt opknalt. En... vooral de staatskas ziet dit ook wel zitten, want het levert maar liefst 282 miljoen euro per jaar op. Misschien een meevaller voor de overheid, maar voor jou misschien een hele zure appel. Het goede nieuws? Er zijn gelukkig nog wat losse eindjes zoals mogelijke uitzonderingen voor bestuursjaren of als je ziek bent. Het laatste woord is in elk geval nog niet gezegd!

 

Wil jij nou zorgen dat de basisbeurs weer terug omhoog gaat en de langstudeerboete voorgoed verdwijnt? Check hier hoe je mee kan doen aan het protest van de LSVb op 18 oktober.

Klinkt als een meevaller, maar schijn bedriegt...

Hoewel het kabinet claimt dat de Nederlanders er gemiddeld 0,7% op vooruitgaan in koopkracht, blijkt dit voor studenten helemaal anders uit te pakken. Die worden met dit nieuws namelijk blij gemaakt met een dode mus. Volgens de berekeningen van het Nibud gaat de koopkracht van studenten juist met bijna 7% omlaag. Dit komt mede door het wegvallen van de extra koopkrachtmaatregel. In de praktijk betekent dit dat je als student maandelijks zo’n 113 euro minder te besteden hebt. Kortom, die ogenschijnlijke vooruitgang in koopkracht lijkt voor studenten eerder een financiële achteruitgang. Een bittere pil dus... *zucht*. 

Feesten met een prijskaartje

Een feestje hier, een drankje daar, in je studentenleven is er geen ontkomen aan! Helaas zal dit allemaal nét wat prijziger worden want het verlaagde btw-tarief op culturele evenementen en diensten wordt afgeschaft. Dat betekent dat je voor je volgende festival wat dieper in de buidel moet tasten. Ook een drankje op het terras of een avondje stappen kan wat meer gaan kosten. Maar dat hoeft de pret niet te drukken! Gelukkig zijn er nog betaalbare opties om van te genieten, zoals gratis festivals, openluchtconcerten, huisfeestjes en studentenkortingen. Het studentenleven zal wel blijven bruisen, maar het wordt er helaas niet goedkoper op! 

Minder internationals

Het studerende landschap zal gaan veranderen, want het kabinet wil het aantal internationale studenten flink terugschroeven. Minder internationals betekent minder ellebogenwerk bij de kamerjacht en in de volle collegezalen - misschien een kleine opluchting voor iedereen die nog steeds op zoek is naar een eigen stekkie. Maar eerlijk is eerlijk, we gaan die internationale sfeer op de campus wel missen! Het wordt toch wat stiller zonder al die verschillende talen en culturen om je heen. En hoe tof is het om tijdens je studie, vrienden van over de hele wereld te kunnen maken? Voor nu blijft het koffiedik kijken hoe dit allemaal in de praktijk gaat uitpakken.  

 

Wil jij de stijgende kosten een stapje voor blijven? Of wil jij straks wél dat festivalkaartje kunnen betalen? Check hier onze vacatures en scoor die goedbetaalde bijbaan!