Dé handleiding voor jouw studentikoze kerstdiner

2 december 2024 Leestijd: 6 minuten

De feestdagen naderen en dat betekent volle agenda’s. Als student wil je natuurlijk niet dat de feestdagen jouw hele bankrekening leegroven. Vrees niet, want wij hebben de ultieme gids voor een studentikoze kerst die niet alleen een succes bij je vriendengroep is, maar ook voor je portemonnee. Van goedkope cocktails tot makkelijke maar chique recepten, en van slimme supermarktstrategieën tot DIY-kerstdecoratie hacks. Trek je lelijke kersttrui maar vast aan en lees de beste tips om jouw kerstdiner te organiseren. 

Gedekte Tafel Voor Kerstdiner

Delegeren kun je leren

Om jouw kerstdiner te laten slagen, heb je een duidelijk plan nodig. Als je een grote groep hebt, is het helemaal makkelijk: delegeer die hap! Als alle schouders evenveel lasten dragen, is het zo gepiept! Maak personen of teams verantwoordelijk voor de onderstaande onderdelen van je kerstdiner. En hou het ergens bij of taken al zijn uitgevoerd: zo kun je nog bijspringen als het toch uit de hand dreigt te lopen. 

Sfeerbeheer

Het begint allemaal bij de locatie! Afhankelijk van de hoeveelheid deelnemers zal dit een makkelijk óf moeilijk klusje worden. Bij een grote groep kan het bijvoorbeeld lastig zijn om voldoende stoelen en tafels bij elkaar te sprokkelen. Heb je een ruimte gevonden waar iedereen past? Top! Maak duidelijke afspraken met de host over wat jullie nodig hebben om de kersttafel dinerklaar te maken. In een studentenhuis is het vaak slim om iedereen zijn eigen bord en bestek mee te laten nemen – kleurrijk en gezellig! 

 

Dan de aankleding: hoe ga je de locatie omtoveren tot een kerstparadijs? Je hoeft niet meteen groots uit te pakken om de sfeer erin te krijgen. Budgetvriendelijke winkels zoals de Action, SoLow en kringloopwinkels staan vol met betaalbare decoratie. Denk aan kaarsen, slingers en zelfs mini-kerstboompjes voor een prikkie. Voor een duurzame aanpak is een tweedehands kerstboom een leuke optie, deze vind je vaak bij de kringloop en kan je elk jaar opnieuw gebruiken! 

 

Of nog beter: maak zelf je kerstversiering! Maak stoffen kerstslingers, DIY kerstkransen, origami kerstdecoratie of brei een kersttrui. Ja, je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Je kunt natuurlijk ook zes slingers kerstverlichting over je kersttafel hangen, voor het klassieke warme homey-stuko effect. 

Entertainment

Kerst is ook dé gelegenheid om stil te staan bij alles dat jullie hebben meegemaakt het afgelopen jaar. En dit kun je natuurlijk in allerlei vormen presenteren:

 

  • Kerst-bingo: Maak een bingokaart vol typische trekjes of grappige acties van vrienden, zoals “[vriend] maakt een slechte woordgrap” of “[vriend] zucht overdreven hard.” Degene die als eerste bingo heeft, wint een kerstprijs! 
  • Voer een toneelstukje op over jullie gênantste moment samen en laat de groep stemmen welk meest gênante moment van dat jaar wint; 
  • Schrijf een kerstlied, zing samen, neem het op en kijk er over een paar jaar met tranen in je ogen op terug; 
  • De classic Kahoot, test je kennis over de gebeurtenissen van het afgelopen jaar; 
  • Een ouderjaarsconference-roast, pak je vrienden aan in een speech; 
  • Mini pubquiz met kersttwist: maak een quiz met grappige vragen over de kerstperiode, jullie vriendengroep, of gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Denk aan: “Welke kerstfilm past het beste bij [vriend]'s liefdesleven?” of “Welke kerstsong haat [vriend] het meest?” 

Maak van tevoren een korte timetable van het diner, zo heb je het optimale overzicht en weet je zeker dat je geen dinergangen hoeft over te slaan omdat er nog treinen moeten worden gehaald. 

Wat schaft de pot?

Misschien is dit wel de eerste keer dat je voor zo’n grote groep kookt. Dat vraagt om serieuze voorbereiding en een strak plan! Maak ruim van tevoren een boodschappenlijst en dubbel-triple check of je alles hebt opgeschreven, vooral omdat de supermarkten tijdens de feestdagen vaak snel door hun voorraad heen zijn. Vergeet ook niet om te vragen naar allergieën of dieetwensen: zo weet je zeker dat iedereen aan het einde van het diner heelhuids naar huis gaat. 

  

Verdeel het werk goed! Laat niet één persoon alles koken, maar verdeel de gerechten over de groep. Heeft iemand een signature dish? Laat die persoon een mini-variant maken als amuse of voorgerecht. Zo komen de talenten van iedereen op tafel! Maak groepjes van twee of drie en werk samen met iemand met wie je normaal niet snel samenwerkt. Zo ontdek je nieuwe kanten van elkaar, en wie weet ontstaat er een verrassende groepsdynamiek. 

  

Bij een goed diner hoort ook de juiste wijn. Wijs een “sommelier” aan om de wijn te regelen – het liefst iemand die nét iets meer over wijn weet dan “rood of wit.” Misschien heeft iemand wel ouders met een wijnkelder, wie weet kan die een mooie fles meenemen! Deze rol geeft een leuke, chique touch aan de avond en zorgt ervoor dat je drankjes en gerechten op elkaar afgestemd zijn. 

  

Bereken vooraf de kosten voor de boodschappen en overleg dit met de groep. Niks is zo vervelend als gedoe over geld achteraf. Maak een gezamenlijk WieBetaaltWat-lijst aan als iedereen eigen inkopen doet, of spreek een budget af en stuur achteraf één gezamenlijke Tikkie. Wel zo overzichtelijk en niemand zit te wachten op vier losse betaalverzoeken. 

 

Dan de grote vraag: wat schaft de pot dit jaar? Dat zal misschien wel de moeilijkste en belangrijkste keuze zijn van het diner. Voor velen is dit het hoogtepunt van de avond. Hopelijk heeft je dinergroep een befaamde studentenchef in het midden. Mocht dat niet zo zijn, hebben wij hieronder wat gerechten voor je uitgezocht die haast niet fout kunnen gaan (we nemen alvast afstand van alle afgebrande keukens). 

Voorgerechten

  • Krokante zoete aardappelrondjes met avocado:  Snijd zoete aardappel in dunne plakjes en bak ze in de oven tot ze knapperig zijn. Maak een topping van avocado, limoensap en chilivlokken en serveer als gezonde, kleurrijke bite. 

  • Caprese salade op een stokje:  Een creatieve twist van een echte klassieker. Rijg mozzarella, cherrytomaatjes en basilicumblaadjes op kleine spiesjes. Besprenkel met balsamico-glazuur.
  • Gegrilde paprika’s gevuld met couscous: Snijd kleine paprika’s doormidden, grill ze kort en vul ze met couscous gemengd met olijven, komkommer en feta. Makkelijk te maken, kleurrijk en smaakvol! 

Hoofdgerechten

  • Spinazie en feta-gevulde portobello champignons:  Vul portobello champignons met een mengsel van verse spinazie, feta, knoflook en olijfolie. Bak tot de champignons zacht zijn en serveer met gebakken, gekruide aardappeltjes en kruidenkaas.
  • Plaatpizza met groenten en mozzarella: Maak een grote plaatpizza met kant-en-klaar pizzadeeg en beleg die met seizoensgroenten zoals courgette, paprika en champignons. Top af met mozzarella en verse basilicum. Makkelijk, goedkoop, en toch feestelijk! 

  • Romige risotto met champignons en truffelolie: Risotto klinkt al chique, en met wat champignons en een drupje truffelolie krijgt dit gerecht een luxe uitstraling. Je kunt variëren met andere groenten of er een topping van geroosterde groenten aan toevoegen voor extra kleur. 

Dessert

  • Studentikoze tiramisu: In plaats van de traditionele mascarpone kun je roomkaas gebruiken, en dip de lange vingers in kant-en-klare espresso. Afmaken met een laagje cacao en je hebt een feestelijke tiramisu! 

  • Mini-appeltaartjes in glaasjes: Maak een snelle appeltaartversie met appelblokjes, kaneel, een beetje suiker en gemalen koekjes. Doe het mengsel in kleine glaasjes en top af met slagroom. 

  • Warme chocolademelk-bar: Maak een grote pan warme chocolademelk en zet toppings klaar zoals marshmallows, slagroom, kaneel, en chocoladekrullen. Zo kan iedereen zijn eigen favoriete versie maken. 

Goedkope cocktails

  • Een kerstklassieker: Santa’s Spiced Mule. Vul een glas met ijs, voeg vodka, ginger beer, en voeg een scheut appelsap en een beetje sinaasappelsap toe. Afmaken met een snufje kaneel voor die warme, winterse smaak. Garneer met een sinaasappelschijfje en een takje rozemarijn. Super simpel, feestelijk en lekker! 
  • Een verfrissende twist op glühwein: koele glühwein met champagnesorbetijs. Giet gekoelde glühwein in champagnecoupes, voeg een bol champagnesorbet toe, en garneer met een gouden sterrenmix en gedroogde sinaasappelschijfjes. Snel, feestelijk en onweerstaanbaar voor de feestdagen!  
  • De Scroppino is niet alleen ideaal vanwege de lieve prijs, maar ook omdat dit romige drankje door kan als hemels dessert! Klop met een mixer citroensorbetijs, prosecco en wodka door elkaar. Deze substantie serveer je uit in een glas en garneer je met een limoenschijfje. Liquid diner!

Dresscode

Of je nu voor stijlvol of knus gaat, een thema tilt het kerstdiner altijd naar een hoger niveau.  

  • Ga bijvoorbeeld voor de foute kersttruien: hoe gekker, hoe beter. Denk aan truien met lichtjes, glitter en hilarische prints – het zorgt gegarandeerd voor veel gelach aan tafel.  
  • Liever iets formeler? Kies voor een chique outfit-thema, waarbij iedereen in zijn mooiste kerstoutfit verschijnt.  
  • Liever iets formeler? Kies voor een chique outfit-thema, waarbij iedereen in zijn mooiste kerstoutfit verschijnt.  

Wat je ook kiest, een thema zorgt direct voor een gezellige sfeer en onvergetelijke herinneringen! 

SUSA’s Kersemus geluiden

Voordat je kerstdiner begint wil je natuurlijk dat alle aanwezigen bij binnenkomst al helemaal in de kerstsfeer zitten. Daarom hebben we een dikke vette playlist gemaakt. Luister hier naar de SUSA Kersemus playlist!