Misschien is dit wel de eerste keer dat je voor zo’n grote groep kookt. Dat vraagt om serieuze voorbereiding en een strak plan! Maak ruim van tevoren een boodschappenlijst en dubbel-triple check of je alles hebt opgeschreven, vooral omdat de supermarkten tijdens de feestdagen vaak snel door hun voorraad heen zijn. Vergeet ook niet om te vragen naar allergieën of dieetwensen: zo weet je zeker dat iedereen aan het einde van het diner heelhuids naar huis gaat.
Verdeel het werk goed! Laat niet één persoon alles koken, maar verdeel de gerechten over de groep. Heeft iemand een signature dish? Laat die persoon een mini-variant maken als amuse of voorgerecht. Zo komen de talenten van iedereen op tafel! Maak groepjes van twee of drie en werk samen met iemand met wie je normaal niet snel samenwerkt. Zo ontdek je nieuwe kanten van elkaar, en wie weet ontstaat er een verrassende groepsdynamiek.
Bij een goed diner hoort ook de juiste wijn. Wijs een “sommelier” aan om de wijn te regelen – het liefst iemand die nét iets meer over wijn weet dan “rood of wit.” Misschien heeft iemand wel ouders met een wijnkelder, wie weet kan die een mooie fles meenemen! Deze rol geeft een leuke, chique touch aan de avond en zorgt ervoor dat je drankjes en gerechten op elkaar afgestemd zijn.
Bereken vooraf de kosten voor de boodschappen en overleg dit met de groep. Niks is zo vervelend als gedoe over geld achteraf. Maak een gezamenlijk WieBetaaltWat-lijst aan als iedereen eigen inkopen doet, of spreek een budget af en stuur achteraf één gezamenlijke Tikkie. Wel zo overzichtelijk en niemand zit te wachten op vier losse betaalverzoeken.
Dan de grote vraag: wat schaft de pot dit jaar? Dat zal misschien wel de moeilijkste en belangrijkste keuze zijn van het diner. Voor velen is dit het hoogtepunt van de avond. Hopelijk heeft je dinergroep een befaamde studentenchef in het midden. Mocht dat niet zo zijn, hebben wij hieronder wat gerechten voor je uitgezocht die haast niet fout kunnen gaan (we nemen alvast afstand van alle afgebrande keukens).