BREAKING NEWS: je gaat niet studeren in de Kerstvakantie!

10 oktober 2019 Leestijd: 3 minuten

Ein-de-lijk vrij, 2019 was misschien wel het zwaarste jaar sinds 2018. Gelukkig is de Kerstvakantie de ideale periode om even lekker bij te komen. Je hebt opeens de tijd om een begin te maken aan het boek dat je vorig jaar voor Sinterklaas hebt gekregen, af en toe een klein beetje te studeren en vooral niet teveel te drinken. Zo start je heerlijk fris en uitgerust aan het nieuwe jaar! Of toch niet… als iets te mooi is om waar te zijn, is het vaak ook niet waar. Speciaal daarom zette SUSA al jouw loze Kerstvakantiebeloftes op een rij!

Vrouw hangend op tafel in trein

Studie bijwerken

“Ik ga elke dag gewoon een paar uur naar de bieb, heb ik nog steeds het grootste deel van m'n dag vrij en ben ik weer helemaal bij in januari.” Vergeet het! In het beste geval sleep je jezelf de eerste drie dagen van de kerstvakantie naar de UB, duren je koffiepauzes langer dan de tijd achter je laptop, en besteed je de tijd achter je laptop aan het reorganiseren van de top-2000, het maken van een planning om zo efficiënt mogelijk te studeren of het verzamelen van potentiële kerstfilms met een IMDb-rating van onder de 4.5. Op dag vier, als je onderweg naar weer een koffiepauze toevallig langs een spiegel loopt en opeens oog in oog met jezelf staat, valt het doek. “Ik doe de rest wel in januari…”

Rust, reinheid, regelmaat

“Ik heb dan wel vrij, maar ik sta iedere dag lekker op tijd op alsof ik naar studie moet. Hoe chill? Dan heb je zooooveel tijd om leuke dingen te doen overdag!” Realiteit: De eerste wekker gaat om 9 uur. Toch nog even 5 minuten snoozen, het is tenslotte vakantie. Dit herhaalt zich zeven keer. Het is inmiddels kwart voor tien en je hebt je eigenlijk nog nooit zo moe gevoeld. Tijd om de snooze-tussenpozen wat op te schroeven, 15 minuten lijkt schappelijk. Uiteindelijke strompel je, na vierentwintig keer snoozen, om kwart over twaalf je bed uit. De wekker morgen toch maar om elf.

Healthy Holiday

“Ik ben zo blij dat Sinterklaas weer voorbij is, al die pepernoten en chocoladeletters waren echt een ramp voor mijn summer-body.” Maak je geen illusies, het ergste moet nog komen. Het begint op Eerste Kerstdag, net als je denkt dat de laatste gang is weggewerkt verschijnt de nachtmerrie van je dromen op tafel: een tiramisu van tweeëneenhalve kilo. Ach, je moeder heeft enorm haar best gedaan, ook zo sneu om geen stukje te nemen. Anderhalfuur later lig je op bed met het gevoel alsof je een molensteen hebt ingeslikt. Dan Tweede kerstdag. Onder het mom van het-hoort-nu-eenmaal-bij-de-kerstdagen-om-jezelf-vol-te-proppen-en-gister-toch-al-teveel-gegeten schuif je de ene na de andere borrelhap binnen. De dagen daarna volgen de pre-Oud & Nieuw oliebollen, “de laatste keer döner eten in 2019” en de Disney-pyjama-dag inclusief eten voor een heel rugbyelftal. Na dertien oliebollen en zeven appelbeignets op Oudejaarsdag beloof je jezelf maar dat januari echt beter wordt..

Drink met mate(n)

“Tijdens de kerstvakantie ga ik echt wat minder drinken. Nouja bij Oud & Nieuw wel, maar ook echt zin om gewoon lekker uit te rusten.” Make that the cat wise! Zodra je in je studentenhuis thuiskomt, na drie dagen quarantaine bij je ouders met als spannendste moment de onvindbare dobbelsteen die tijdens een potje mens-erger-je-niet van tafel rolde, trommel je via WhatsApp, Telegram, BeerwithMe, LinkedIn, Snapchat, Facebook, Hyves, Vine, Happn en TikTok iedereen op, zodat je eindelijk weer met leeftijdsgenoten een drankje kan doen. Omdat je hele omgeving exact hetzelfde doormaakt tijdens Kerst, en iedereen op een andere dag terugkeert, herhaalt dit patroon zich tot ver na Oud & Nieuw. Gelukkig ben je nét op tijd weer nuchter om het eerste college na de kerstvakantie een kwartier te laat te komen!


Namens SUSA alvast prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar, geniet ervan!