Alles dat je moet weten over een bestuursjaar - deel 2

15 december 2016 Leestijd: 3 minuten

In de driedelige blogserie ‘Alles dat je moet weten over een bestuursjaar’ komen studenten aan het woord die in het bestuur van ’s werelds grootste estafetteloop hebben gezeten: de Batavierenrace. In deel twee voelen we Yara Houtenbrink aan de tand.

 

Foto Batavierenrace Blogpost Afbeelding

In de driedelige blogserie ‘Alles dat je moet weten over een bestuursjaar’ komen studenten aan het woord die in het bestuur van ’s werelds grootste estafetteloop hebben gezeten: de Batavierenrace. In deel twee voelen we Yara Houtenbrink aan de tand.

Een bestuursjaar als stage

Yara zat vorig studiejaar in de afrondingsfase van haar bachelor Communicatie- en Informatiewetenschappen. Een stage was onderdeel van haar afstuderen en hoe ongebruikelijk dit misschien klinkt, binnen haar studie is het mogelijk om een bestuursjaar als stage te doen. Nadat ze een aantal gesprekken had gevoerd met de Batavierenrace was ze eruit: ze ging een parttime bestuursjaar doen waarvan het eerste half jaar als stage. Zo maakte ze deel uit van het dagelijkse bestuur van de Batavierenrace en organiseerde zij samen met de andere bestuursleden de Batavierenrace. Dit is ’s werelds grootste estafetteloop waaraan zo’n 8500 lopers meedoen en waarbij ongeveer 650 medewerkers meewerken om alles in goede banen te leiden. De organisatie van zo’n megaevent is een hele verantwoordelijkheid!

Goede communicatie is belangrijk

Als Vicevoorzitter van het bestuur nam Yara onder andere de taken over van de Voorzitter wanneer deze afwezig was. Daarnaast hield zij zich als Commissaris Externe Betrekkingen en Faciliteiten bezig met de sponsoring van de race en was zij één van de aanspreekpunten voor de pers en media, hetgeen mooi aansloot op haar studie. “Voor mij was het belangrijk dat mijn studie aansloot bij de functie die ik binnen de Batavierenrace bekleedde in verband met mijn stage, maar over het algemeen is dat niet per se noodzakelijk.” Ook wanneer je een studie volgt die niet aansluit op de bestuursfunctie kun je succesvol zijn. “Bij een bestuursfunctie is het vooral belangrijk dat je goed kunt communiceren en kunt omgaan met de meningen van anderen. Zonder goede communicatie red je het echt niet.”

Mooie aanvulling op je cv

Of een bestuursjaar goed op je cv staat, staat voor Yara buiten kijf: “In mijn ogen staat het hartstikke goed op je cv.” Tijdens een bestuursjaar leer je niet alleen veel over jezelf, maar je leert ook hoe het is om met een grote verantwoordelijkheid om te gaan. “Doordat studenten tijdens hun bestuursjaar zoveel leren over zichzelf en hun eigen kwaliteiten en daarnaast ook nog eens hun kennis toepassen in de praktijk, zullen toekomstige werkgevers dit als een enorm pluspunt zien.” Bovendien is een mooie bijkomstigheid van een bestuursjaar dat je organisatorische skills ontwikkelt waar je je hele leven profijt van hebt. “Een bestuursjaar is een heel druk jaar waarin plannen en timemanagement een must zijn.”

Echt leren samenwerken

Yara raadt een bestuursjaar bij de Batavierenrace iedereen aan. “Ik heb veel over mezelf geleerd. Het bestuursjaar heeft me veel meer vertrouwen gegeven in mijn eigen kennis en kunde.” Volgens Yara heeft ze nu pas echt in groepsverband leren werken. “Je kunt pas goed in groepsverband samenwerken wanneer je het daadwerkelijk hebt gedaan. Samen met het bestuur zo’n mega evenement regelen, vraagt om een solide samenwerking. Dit is wel even wat anders dan samenwerken met je studie- of werkgroep. Hier leer je zoveel meer van.”

Bestuur Batavierenrace 2015 - 2016
Bestuur Batavierenrace 2015 - 2016