Millenials, Gen Z en Generatie Alpha

1 juli 2019 Leestijd: 4 minuten

Deel jij jouw geboortedatum met Instagram? Keek je Beugelbekkie na school of liep jij altijd rond met een walkman? SUSA is in de verschillende generaties gedoken. Herken jij jezelf in Generatie Y, Z of Alpha?

SUSA Fotografie2024 23 Klein

Generatie Y (Millennials): 1980 – 1995

Nu tussen de 28 en 43 jaar

Solitair en PacMan spelen op de computer. Inbellen voor internet en MSN’en alsof je leven er vanaf hangt. Team Spice Girls of Backstreet Boys? Of toch meer een gabber? Nostalgie!

Als Millenial (of Generatie Y) ben je geboren tussen de uitvinding van de walkman en het ontstaan van Google. Opgegroeid in een tijd van ongekende kansen. De wereld lag aan je voeten. Jouw generatie is gevormd door technologie en staat bekend als een zelfverzekerd en optimistisch. Een generatie die meestal haar zin krijgt. Millenials zijn de eerste ‘global’ generatie dankzij het internet. Sommigen wisten hier al fortuinen mee te verdienen. Zo is Mark Zuckerberg het boegbeeld van jouw Generatie Y.

Jij behoort tot de generatie die zonder problemen hun complete leven online deelt en gezien wordt als superzelfstandig, maar ook egoïstisch. Iedereen wil authentiek, speciaal en creatief zijn. De ambitie is grenzeloos! Maar ook keuzestress is voor jou geen onbekend fenomeen.

De lijfspreuk van Millenials? ‘Wacht, ik maak even een selfie.’

Generatie Z: 1996 – 2010

Nu tussen de 13 en 27 jaar

Opblaasbare stoelen, MP3-spelers, Scoubidou-armbandjes, Beugelbekkie kijken na school en Sing Star-feestjes. Ken je ze nog?

9/11 kun je je misschien niet écht goed herinneren, maar je bent als Generatie Z wel opgegroeid in een tijd van politieke en financiële onrust. Dachten de ouders van Millenials nog ‘doe wat je wil, zolang je maar gelukkig wordt’. Kinderen van Generatie Z voelen meer druk om een verstandige en zekere keuze te maken. Jouw Gen Z is dan ook een stuk doller op leren dan de voorgaande generatie. Jullie zijn meer volwassen en carrièregericht. De generatie van de toekomstige wereldverbeteraars.

Als Generatie Z ben jij een digital native. Een mobielloos bestaan heb je nooit gekend. Snapchat, de iPhone, Twitter, Facebook en Instagram zijn vanzelfsprekend. Jullie worden daarom ook wel ‘screenagers’ genoemd.

Mensen van deze generatie staan bekend om hun korte aandachtsspanne van niet langer dan 8 seconden. Ze zijn gewend om te multitasken en daarbij moet alles snel, sneller, snelst. Autoriteit? Zeker geen fan van. Ondernemerschap? Ja graag! Uit deze generatie staan dan ook steeds meer freelancers en zelfstandig ondernemers op.

Gen Z heeft best wat te besteden, maar jullie zitten bovenop je centen. Het effect van de recessie. Tijd is schaarser dan geld. De meesten van Gen Z willen daarom ook dichtbij hun studie of werk wonen. Gelukkig komen er ook steeds meer transportopties. Zouden jullie de eerste generatie zijn die het als de normaalste zaak van de wereld ziet om naar werk te worden gebracht in een zelfrijdende auto?

40% van Gen Z is verslaafd aan digitale apparaten zoals een laptop en smartphone.  Niet heel gek, gezien jullie geen wereld hebben gekend zonder.

Generatie Alpha (Next Gen): 2011 - 2025

Nu tussen de 0 en 12 jaar

Dat de nieuwe generatie de naam ‘Generatie Alpha’ draagt, is nog niet iedereen het over eens. Maar in de volksmond gebruiken we ‘m volop. Elke week worden er wereldwijd ongeveer 2,5 miljoen baby’s geboren die Generatie Alpha vormen. Als ze allemaal geboren zijn (in 2025) zijn ze met 2 biljoen.

De voorspelling is dat Generatie Alpha sneller volwassen wordt, terwijl de volwassenen levensfase (huwelijk, kinderen en carrière) juist wordt uitgesteld. Vooral doordat ze langer zullen studeren. Het zal ongeveer 29,7 jaar duren voordat ze in het huwelijksbootje stappen.

Ze zullen de meest opgeleide generatie tot nu toe zijn, gebruikmaken van de meest geavanceerde technologie én de rijkste generatie zijn. Maar ook de meest verwende mensen. Dat komt mede doordat steeds meer ouders bewust kiezen voor 1 kind.

Generatie Alpha staat ook wel bekend als Generatie Glas. Ze zijn geboren vanaf 2010. Het jaar dat de iPad voor het eerst in de schappen lag, Instagram werd opgericht en ‘app’ het woord van het jaar was.

YouTube en Instagram hebben meer invloed op ze dan televisie. Generatie Alpha zijn social influencers. Hun leergewoonten zijn ook anders, wat nieuwe onderwijsmethoden vereist. Ze zijn gewend aan snelle informatieverzameling. Multitasking? De gewoonste zaak van de wereld.

Generatie Alpha:
•    Is de meest ondernemende generatie;
•    Kent geen wereld zonder social media;
•    Winkelt voornamelijk online;
•    Heeft minder menselijk contact dan voorgaande generaties;
•    Wordt extreem verwend en beïnvloed door hun Gen X en Gen Y ouders;
•    Is meer zelfvoorzienend;
•    Is beter opgeleid;
•    Gaan grotere uitdagingen aan;
•    Is zeer competitief.

Volgens David Tuffley van Griffith University kan Generatie Alpha prima een bijbaan in de ruimte zoeken. Zoiets als ruimtegids ofzo. ‘Met de aardbaanreizen die waarschijnlijk mid. jaren 2020 betaalbaar worden, zal er ook een nieuwe reisindustrie ontstaan.’ Veel van de huidige studenten zullen later een baan hebben die nu nog niet bestaat, verwacht Tuffley. ‘Ze zullen veel carrièrewijzigingen hebben, en werken waarschijnlijk vanuit huis in een papierloze omgeving.’

Aan de slag met sketchnotes

Grote kans dat na Generatie Alpha, Generatie Beta komt. Gevolgd door Generatie Gamma en Delta. Dat klinkt meer als studentenverenigingen, maar het duurt gelukkig nog even voordat het zover is. Wie weet zijn er dan wel veel creatievere namen in het leven geroepen voor de toekomstige generaties.

Wat denk jij? Is generatie Alpha wel een hele nieuwe generatie? Of is het gewoon Generatie Z 2.0? Gezien de vele overeenkomsten?